Tetőtépítek logo

Mic dicționar de termeni folosiți în domeniul acoperișurilor sau cum să înțelegem limbajul dulgherilor

5 timp de citit

Fie că construim o casă complet nouă sau renovăm acoperișul existent, este util să învățăm vocabularul elementelor folosite la acoperișuri, cel puțin la un nivel de bază. Terran se străduiește să ofere clienților toate elementele necesare folosite la acoperiș și îi ajută să facă planificarea și execuția într-un mod mult mai bine informat. Prin urmare, iată o listă cu cei mai comuni termeni tehnici legați de acoperiș. Să înceapă învățarea!

Membrană acoperiș: Stratul de bază care se instalează sub învelitoare pentru a asigura impermeabilizarea adecvată și protejarea structurii de lemn și a izolației termice de umiditate. De cele mai multe ori este format dintr-un material special, având caracteristici bune la difuzie de vapori. La selectarea acestuia trebuie avute în vedere mai multe aspecte (de ex. unghiul de înclinare a acoperișului, tipul de învelitoare, dacă există mansardă sau nu etc.).

Șorț de tablă cu picurător: Elementul metalic cu picurător are scopul de a elimina apa din condens și apa de ploaie din eventuale infiltrații care ajunge accidental sub învelitoare sau pe stratul de folie impermeabil și asigură protecție structurii de lemn de la streașină. Este important ca folia impermeabilă de sub învelitoare să fie lipită etanș peste elementul metalic de streașină, cu o suprapunere de minim 10 cm.

Contrașipcă: O bucată de lemn care fixează membrana de protecție și asigură aerisirea structurii acoperișului, pe care șipcile de țiglă sunt așezate perpendicular. Dimensiunea minimă recomandată este 50x50mm. Dacă se omite contrașipca, atunci precipitațiile care intră sub învelitoare și vaporii care se condensează nu se pot scurge, iar ventilația structurii acoperișului nu va fi adecvată, astfel ambele probleme pot provoca deteriorarea structurii acoperișului și a spațiului de locuit.

Coamă: Linia de intersecție (orizontală sau oblică) a două versante de acoperiș, unde unghiul interior este mai mic de 180 de grade.

Tratarea suprafeței: Deși betonul în sine este un material puternic și durabil, Terran folosește tehnologii noi de tratare a suprafeței la toate produsele, pentru a asigura rezistență sporită și menținerea culorii un timp și mai îndelungat. Cele patru tipuri de tratare specială pot oferi un efect de strălucire a mătăsii, pot reduce formarea de mușchi și licheni sau chiar pot proteja împotriva radiațiilor UV.

Generon: țigla cu celule fotovoltaice Terran Generon este un produs aparte datorită integrării celulelor fotovoltaice pe suprafețele țiglelor, realizând astfel un sistem de învelitoare estetic și ecologic, devenind o inovație revoluționară pe piața energiei solare.

Parazăpezi: Consola metalică parazăpadă și grilajul metalic parazăpadă se utilizează pentru a împiedica alunecările masive de zăpadă de pe suprafața acoperișului către streașină.

Țiglă de coamă: Accesoriu dezvoltat în mod unic pentru forma și dimensiunea țiglelor, rezistent la ploi și furtuni, asigurând finisarea estetică a coamelor. De obicei se folosește împreună cu banda de aerisire coamă, care împiedică pătrunderea apelor pluviale și asigură protecție împotriva păsărilor și insectelor mari.

Element aerisire streaşină cu pieptene: Trebuie montat ca dublură a primei șipci de la streașină. Asigură pătrunderea aerului de ventilare. Se recomandă folosirea elementelor cu pieptene la țiglele cu profil ondulat, deoarece pieptenele urmărește conturul interior al țiglelor.

Fronton: Element arhitectural de formă triunghiulară, mărginit de o cornișă, care încoronează fațada unei clădiri.

Căprior: Elementul înclinat orientat pe direcția de scurgere a apelor care definește forma acoperișului. Totodată susține suportul învelitorii acoperișului (astereală sau șipci).
Țiglă laterală ST/DR: Țigla laterală se utilizeată pentru a se înveli uniform, estetic, profesional şi economic terminaţiile paziei.

Pană de creastă: Element structural dispus orizontal ce reprezintă suportul de susținere al căpriorilor."
Țigla de aerisire: Este un element special conceput care servește la ventilarea spațiului de sub învelitoare de-a lungul coamei. Totodată asigură protecție împotriva ploii datorită sistemului lamelar.

Bandă de aerisire protecţie streaşină: Se montează în lungul liniei de streaşină pentru a asigura intrarea aerului de ventilare și asigură protecție împotriva păsărilor și insectelor mari. "

Coamă: Linia de intersecție (orizontală sau oblică) a două versante de acoperiș, unde unghiul interior este mai mic de 180 de grade.

Străpungerea acoperișului: De obicei, acoperișul nu este doar o placă omogenă care protejează clădirea de condițiile meteorologice. Este necesară crearea tranzițiilor dintre straturi (de ex. rezolvarea ieșirii cablurilor, montarea panourilor solare) care trebuie să asigure impermeabilitatea și funcționalitatea în mod sigur și durabil.

Învelitoare: Stratul superior al strctururii acoperișului cu care se acoperă o clădire.
Poate fi realizată din diferite tipuri de materiale, de exemplu țigle din beton, țigle ceramice, plăci ondulate, șindrilă, etc.

Izolarea termică a acoperișului: Dacă dorim să transformăm locuința într-una mai confortabilă și, de altfel, să reducem costurile generale, este esențial să termoizolăm acoperișul, astfel încât aerul cald să nu scape prin acoperiș iarna, iar spațiul de locuit să se încălzească mai puțin vara. Există mai multe soluții pentru termoizolarea acoperișului, cea mai modernă fiind sistemul de deasupra căpriorilor (cum ar fi sistemul MediComfort Terran), deoarece astfel se pot evita punțile termice și se realizează o izolare eficientă din punct de vedere energetic.

Lucarnă: Fereastră mică, amenajată în acoperișul cu pantă mare al unei construcții, în scopul luminării și aerisirii podului sau a încăperilor aflate la nivelul podului.

Dolie: Unghiul format la intersecția a două versante de acoperiș. Deoarece reprezintă un punct delicat al acoperișului, trebuie asigurată scurgerea apei care se adună de pe versanţi; totodată, nu trebuie să rămână goluri între elementele de dolie și țigle.

Clema contra furtună: Clema contra furtunii fixează elementele acoperișului supuse diferitelor efecte ale vremii (ex. rafalele de vânt) în structura acoperișului într-un mod sigur.

După cum reiese și din acest mini-dicționar, pentru a construi un acoperiș contemporan care să răspundă tuturor nevoilor noastre nu este suficient să achiziționăm țigla, sunt necesare și alte elemente suplimentare. De-a lungul istoriei sale de peste 100 de ani, numele Terran a devenit sinonim cu conceptul de țigle de beton de calitate, clienții pot găsi de tot ce au nevoie în portofoliul complet al companiei, de la membrane și izolarea termică a acoperișului până la jgheaburi, pentru a-și realiza acoperișul de vis.

Cunoașterea conceptelor de bază este utilă, însă nu face pe nimeni un dulgher expert. De ce nu este indicat să faceți lucrări de acoperiș într-un mod de bricolaj, găsiți o descriere detaliată în postarea noastră anterioară.