Acoperișul este unul dintre cele mai importante elemente ale casei noastre: pe de o parte, definește aspectul unei case și, deoarece sfidează condițiile meteorologice, este important să fie în stare bună. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se hotărăsc cu greu de renovarea acestuia pentru că, pe lângă cele financiare, se tem că lucrările ar implica dezordine uriașă sau chiar scurgeri de apă prin tavan. Acesta nu este neapărat așa!
Din păcate, majoritatea caselor din România ar putea folosi o renovare a acoperișului, deoarece acestea nu îndeplinesc cerințele tehnice ale vremii. Devine obișnuit să auzim în știri că vremea din ce în ce mai extremă provoacă daune la mai multe locuințe, la fel ca și cum problema condensului și pierderilor de căldură se regăsește adesea în acoperișurile învechite. Ca să nu mai vorbim că multe case sunt încă acoperite cu ardezie ondulată sau plată, care poate conține azbest, care este periculos pentru sănătate. Multe familii care trăiesc sub acoperișuri de ardezie se asigură că, dacă azbestul este într-o stare latentă (adică dacă este pe acoperiș și nu este tăiat, rupt), atunci nu poate să ajungă în mediu, dar conform unui studiu german recent , poate să elibere azbest în aer și sol prin uzura zilnică. Din fericire, subvențiile acordate de stat, disponibile în prezent, oferă un mare ajutor proprietarilor de locuințe prin faptul că aceștia pot efectua și lucrări de renovare care implică cheltuieli financiare mai serioase, precum renovarea acoperișului. Trebuie doar să vă asigurați că acestea cauzează cât mai puține neplăceri.
În loc de surprize, să planificăm din timp
În timp ce zugrăveala poate fi realizată și de un muncitor necalificat, renovarea acoperișului este bine să fie încredințată unui profesionist. De fapt, este indicat să ceri sfatul unui expert deja în procesul de planificare,și să te consulți cu un dulgher sau inginer. În orice caz, trebuie evaluată starea acoperișului actual și stabilit dacă trebuie înlocuită doar îvelitoarea sau întreaga structură. Dar dacă scopul este doar îvnvelitoarea nouă, structura este încă un factor important, deoarece șipcile unui acoperiș cu șindrilă nu sunt în cele mai multe cazuri potrivite pentru instalarea plăcilor de beton. Desigur, putem crede că țiglele de acoperiș care sunt mai grele decât șindrila pot cauza probleme în structura acoperișului, dar nici acest lucru nu este neapărat adevărat, deoarece există și versiuni de țigle de beton extrem de ușoare, durabile și rezistente. Un exemplu este țigla de acoperiș Synus, care, cu greutatea sa redusă, este o alegere bună pentru renovarea acoperișului.
Discutați cu un specialist ce alte elemente în afară de țigle ar merita să fie schimbate sau încorporate în învelitoare, deoarece astăzi sunt disponibile soluții mai moderne în toate domeniile decât, să zicem, cu 20-30 sau chiar mai mulți ani în urmă. Majoritatea producătorilor oferă elementele suplimentare necesare pentru o acoperire completă a acoperișului (de exemplu, folie de suport, izolație termică a acoperișului) și chiar un sistem de streașină. Acest lucru nu numai că facilitează procesul de selecție, dar se asigură și că execuția este lină și rezultatul final este impecabil.
Trebuie să te muți temporar?
Când ne gândim la renovarea acoperișului, cei mai mulți dintre noi vedem în fața noastră o imagine în care acoperișul casei lipsește complet, iar spațiul de locuit este așadar descoperit. Datorită muncii dulgherilor, praful se împrăștie peste tot, proprietarii sunt nevoiți să se adăpostească în altă parte și, între timp, își fac griji că va veni o ploaie abundentă și că se va uda toată mobila. Ei bine, această imagine (de groază) este destul de departe de realitate! Renovarea acoperișului de obicei nu afectează spațiul de locuit. Dar este important de știut că în cazul unei înlocuiri complete a acoperișului, chiar este necesar să îndepărtați întregul acoperiș, ceea ce în cazul unei locuințe cu mansardă poate însemna că trebuie să căutați cazare temporară la rude, prieteni sau chiar Airbnb. Dacă înlocuim doar învelitoarea, ne putem descurca acasă fără mari probleme. Mai mult, poate fi deosebit de util dacă cel puțin o persoană rămâne la fața locului tot timpul, deoarece în timpul demontării vechiului acoperiș pot apărea întrebări neașteptate, pe care dulgherul nu le poate decide fără consultare. Desigur, mai trebuie să luăm în calcul și zgomotul.
Pe de altă parte, merită să vă asigurați că podul este eliberat cât mai mult posibil atunci când înlocuiți învelitoarea. Lucrurile depozitate aici pot fi mutate temporar în garaj, sau îl putem întreba pe vecin dacă nu le poate depozita. Și, desigur, aceasta este o oportunitate grozavă de a scăpa de lucrurile vechi, nefolosite, inutile!
Inlocuirea acoperisului iarna? De ce nu!
Majoritatea oamenilor doresc să programeze lucrările pe acoperiș pentru vară, crezând că atunci există o șansă mai mare de a avea vreme uscată și caldă. Anii trecuți, însă, vremea a fost mai capricioasă vara, iar iarna se poate spune că este excepțional de scăzută în precipitații în majoritatea părților țării. De aceea nu ar trebui să vă alarmați nici de înlocuirea acoperișului în timpul iernii sau la începutul primăverii, iar calendarul de lucru este mai puțin aglomerat în această perioadă.
Acoperișorii, care sunt pretențioși în ceea ce privește munca lor, lucrează oricum la acoperiș pe bucăți, într-o zi demolează doar atâta suprafață a acoperișului cât pot reface în aceeași zi. În practică, acest lucru ar trebui imaginat în felul în care dimineața învelitoarea și șipcile sunt îndepărtate dintr-o secțiune a acoperișului, iar până seară se aplică noua izolație termică și membrana de acoperiș, care este rezistentă la precipitații, vânt și radiații UV. Deci, dacă plouă noaptea sau a doua zi, nu trebuie să vă faceți griji de răcoare sau că vă inundați casa.
Din acest punct de vedere, poate fi un punct critic dacă înlocuim și lucarnele vechi, deoarece acestea trebuie îndepărtate împreună cu îvnelitoarea, urmând a fi refăcute doar la montarea țiglelor noi. Dacă avem luminatoare în mai multe încăperi, este indicat să continuăm renovarea pe rând cu câte o cameră. Demontarea geamului are ca rezultat inevitabil murdărie și moloz, așa că este recomandat să mutați mobila împreună în camera alăturată și să o înfășurați cu folie, iar după 1-2 zile poate fi repusă înapoi după o curățare rapidă.
Deci, se poate observa că înlocuirea acoperișului nu este chiar atât de haotică pe cât ați putea crede la început. Trebuie să trăim cu haosul doar 1-2 săptămâni, dar după aceea ne putem bucura de beneficiile noului acoperiș pentru tot restul vieții!
Încă nu știi ce stil de învelitoare să-ți acopere casa? În postarea noastră anterioară, am enumerat aspectele care te ajută să iei o decizie.