Sarcina principală a acoperișului este de a ne acoperi și proteja casa împotriva condițiilor meteorologice și a altor influențe ale mediului. Dar îl putem dota și cu elemente „extra” pentru a-l face o parte și mai integrantă a casei noastre. Vă prezentăm aici idei inspiratoare, precum și o soluție estetică, dar funcțională pentru reciclarea energiei solare, care a fost deja dovedită pe piața românească, dar a primit și numeroase recunoașteri internaționale.
Gazon deasupra norilor
Potrivit unor previziuni profesionale, în viitor va fi o aspirație populară să avem casele noi mai aproape de natură. O modalitate de a realiza acest lucru este ca clădirea, sau cel puțin una dintre aripile sale, este practic integrată în relieful înconjurător. În astfel de cazuri, vegetația este plantată pe acoperiș, sau acesta poate fi chiar înierbat. Desigur, nu așa ar trebui să ne imaginăm că pur și simplu se așează covoarele de gazon pe țiglele acoperișului. Structura acoperișului unor astfel de case verzi necesită o planificare specială, deoarece este necesar să se asigure o ventilație adecvată și să reziste la greutatea pământului și a vegetației pusă deasupra. În plus, în timpul și după execuție, trebuie avut în vedere faptul că acoperișul verde trebuie să fie întreținut corect, fără a se produce accidente.
Pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Deși stratul gros de zăpadă nu a fost cu adevărat tipic în România în ultimii ani, ne putem imagina ce experiență ar fi dacă acoperișul casei noastre ar funcționa și ca un derdeluș. Această soluție poate fi un plus uriaș pentru casele de vacanță și pensiunile de la munte, ceea ce ar funcționa ca un element vizual și o oportunitate de distracție.
Dacă nu există loc pentru o piscină în grădină...
... atunci poate să ajungă pe acoperiș! O echipă de design avangardist a visat un concept în care locuitorii pot înota pe acoperiș după o zi obositoare. Din păcate, Summer House există în prezent doar ca un concept, dar este, fără îndoială, foarte spectaculos.
Ploaie, ploaie, ploaie!
În epoca crizei climatice, soluțiile cu care putem construi o casă sustenabilă, ecologică, ies din ce în ce mai mult în prim-plan. Dacă, de exemplu, folosim apa de ploaie colectată pentru a ne iriga grădina, ne reducem deja amprenta ecologică și, apropo, plantele noastre vor fi mai fericite decât udate cu apa de la robinet. În mod tradițional, apa de ploaie este canalizată cu ajutorul jgheaburilor, dar putem visa la ceva mai spectaculos! Dacă un așa-numit acoperiș tip fluture acoperă casa (și-a primit numele deoarece forma sa seamănă cu aripile întinse ale unui fluture), atunci apa de ploaie se scurge în centru, care poate fi apoi depozitată și distribuită într-un sistem de rezervor instalat în mijlocul acoperișului.
Acoperișul actualizat
Vorbind de acoperișuri multifuncționale, ecologice, trebuie desigur să menționăm țigla fotovoltaică Terran Generon, în care am integrat o celulă solară. Acesta este răspunsul modern și estetic la întrebarea privind utilizarea energiei regenerabile! Spre deosebire de panourile solare tradiționale, Generon se înscrie estetic în planul acoperișului și asigură alimentarea cu energie electrică a familiei, în timp ce funcțiunea originală a acoperișului este perfect păstrată.
Dacă doriți să aflați ce alte beneficii are un acoperiș modern, puteți afla mai multe despre țiglele Generon în postarea noastră anterioară, iar dacă doriți să aflați despre costuri, cereți prețul nostru orientativ!