Tetőtépítek logo

Dilema de design: țigle clasice ondulate sau țigle moderne plane?

Acoperișul ne protejează locuința împotriva influențelor mediului, dar determină în mare măsură și aspectul exterior al acesteia, deci contează ce țiglă alegem pentru acoperire. Să vedem ce ar trebui să luăm în calcul pentru a putea fi mulțumiți de decizia finală în fiecare zi.

Dacă este vorba de țigle de beton, majoritatea oamenilor își imaginează un acoperiș ușor ondulat, deoarece până în trecutul aproapiat învelitorile de acest fel erau foarte populare și folosite. Dar oare de ce sunt atât de răspândite țiglele cu profil ondulat? Motivul în mare măsură este unul funcțional: drenarea unor cantități mai mari de precipitații nu este o problemă, deoarece ploaia poate curge cu ușurință în șanțurile dintre valuri. Suprapunerea cu ciocuri de agățare ondulate, pe lângă comportamentul optim la curgere asigură şi o ventilare a asterelei. Nu întâmplător, cu cât mergem spre sud, unde clima este mai caldă, cu atât ondularea țiglelor este mai accentuată.

În ultimii ani însă, odată cu ascensiunea designului minimalist, țiglele plane, în special cele tăiate drept, au devenit din ce în ce mai populare. Suprapunerea acestor țigle plane este mai clară și cu aspect mai modern, dar unii sunt de părere că datorită alcătuirii lor, capacitatea de încărcare și de rezistență rămâne sub nivelul țiglelor ondulate din beton. Din punctul de vedere al technologiei, fabricarea țiglelor plane este o provocare pentru producători, dar datorită dezvoltării aduse, nu sunt mai slabe decât cele ondulate. La Terran întotdeauna a fost importantă îndeplinirea cererii cumpărătorilor, de aceea, luând în considerare schimbările trendurilor la acoperișuri, anul trecut am înnoit portofoliul țiglelor plane. Am înbunătățit geometria lor, au primit nervuri mai moderne, și a fost modificată conexiunea de ancorare. Datorită celor mai noi inovații, a crescut mult puterea de rupere, capacitatea de încărcare, rezistența la precipitații și la furtuni a acestor produse.

Nu doar stilul contează

Fie că alegem o țiglă ondulată sau una plană, putem fi siguri că ne va proteja și decora casa timp de zeci de ani. Dar cum să decidemcare profil ar fi perfect pentru noi? Întrebările de mai jos vă vor ajuta să găsiți răspunsul.

Ce stil vi se potrivește?

În primul rând, desigur, trebuie să vă gândiți la ce fel de casă și mediu ați visat. Cei cărora le plac casele cu aspect clasic, preferă plăcile ondulate Danubia, în timp ce fanii stilului mediteranean folosesc Coppo. La folosirea țiglelor Rundo, imobilul va avea o atmosferă curată și nostalgică, în timp ce fanii designului modern și minimalist se vor îndrăgosti de țiglele Zenit tăiate drept. Dacă sunteți în dilemă ce stil s-ar potrivi cel mai bine pentru casa dumneavoastră, completați testul nostru de personalitate. Întrebările jucăușe vă pot ajuta în ceea ce privește proiectarea viitorului acoperiș chiar dacă opinia familiei este împărțită.

Ce conține reglementarea UTR-ului (unitate teritorială de referință)?

Unitatea teritorială de referință (UTR) - subdiviziune urbanistică a teritoriului unității administrativ-teritoriale, delimitată pe limite cadastrale, caracterizată prin omogenitate funcțională și morfologică din punct de vedere urbanistic și arhitectural, are ca scop reglementarea urbanistică omogenă. Scopul acesteia este de a menține o imagine uniformă a așezării. Înainte de a începe orice construcție sau renovare, merită să vă informați în acest domeniu, deoarece dacă ulterior construcția este realizată într-un mod care intră în conflict cu reglementările, administrația locală vă poate amenda sau vă obligă să desfaceţi învelitoarea.

Este vorba despre execuția unui nou acoperiș sau înlocuirea învelitorii vechi?

În cazul unui acoperiș complet nou, structura acoperișului (cantitatea căpriorilor, distanța unuia față de celălalt, grosimea contrașipcilor) poate fi adaptată la țiglele selectate. Pe de altă parte, dacă structura de lemn a acoperișului este încă în stare excelentă și doriți să o păstrați, atunci caracteristicile acesteia trebuie luate în considerare atunci când alegeți țiglele noi. De exemplu în cazul țiglelor plane distanța maximă recomandată între șipci este mai mică decât distanța medie, iar din moment ce sunt amplasate mai multe plăci pe metru pătrat, și greutatea totală crește. De aceea, merită să consultați un specialist sau un inginer. Dacă structura acoperișului existent permite doar utilizarea țiglelor de beton mai ușoare, plăcile Synus sunt în mod clar opțiunea perfectă.

Care este panta acoperișului?

Devine din ce în ce mai la modă folosirea acoperișurilor cu o pantă mai redusă, pe care mulți oameni doresc să-l acopere cu țigle plane în spiritul minimalismului. Totodată, datorită drenării corespunzătoare a precipitațiilor, utilizarea țiglelor ondulate este optimă pentru acoperișurile cu unghi de înclinare redus (sub 25 de grade). Dacă totuși insistați în continuare la folosirea țiglelor plane cu aspect mai modern, este necesară respectarea unei stratificaţii mai stricte între structură și învelitoare, sau o uşoară mărire pantei învelitorii. Modificarea pantei de la 20 la 25 de grade nu are un efect estetic marcant, dar înseamnă o etanşeizare mult mai bună.

Cât de importantă este rentabilitatea?

Construirea și renovarea unui acoperiș nu este o investiție mică, așa că atunci când alegeți o țiglă, luați în considerare implicațiile sale de cost. În general, se poate declara că necesarul de material al produselor plane este mai mare decât cel al țiglelor ondulate, astfel încât acoperișul va costa ceva mai mult. În cazul unui acoperiș cu pantă redusă, cu utilizarea membranei speciale prescrise cresc și costurile. Pentru cei care nu doresc să renunțe la calitate ridicată, dar caută o soluție rezonabilă, țigla de acoperiș Renova Plus este o alegere ideală.

Este luat în considerare instalația unui sistem solar?

Utilizând energia solară, puteți să economisiți din mai multe perspective, pe de o parte puteți asigura nevoile de electricitate ale familiei dvs. într-un mod prietenos cu mediul și, pe de altă parte, puteți reduce semnificativ costurile facturii de energie electrică. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la panourile mari și negre care acoperă țiglele frumoase și noi. Deoarece inovația premiată a lui Terran, țigla fotovoltaică Generon este pe deplin compatibilă cu țiglele Zenit și Rundo, se integrează fin în panta acoperișului și, pe lângă energia verde, oferă și o priveliște uimitoare. Dacă nu intenționați să instalați sistemul solar în același timp cu construcția sau renovarea acoperișului, dar o veți face mai târziu, merită să vă gândiți la viitor. În astfel de cazuri, este de asemenea indicat să alegeți țiglele Zenit sau Rundo, iar ulterior, nu trebuie decât să înlocuiți pur și simplu numărul corespunzător de țigle clasice cu plăci fotovoltaice.

Dacă ați reușit să găsiți țigla potrivită, următorul pas este realizarea listei de cantități și calcularea bugetului. Puteți conta pe Terran, datorită serviciilor noastre gratuite de calculatoare online, despre care puteți citi mai detaliat în postarea noastră anterioară.