Tetőtépítek logo

5 semne din care putem ști că noul nostru acoperiș va fi pe mâini bune

Datorită cererii crescute de construcții și renovări, tot mai mulți muncitori se reprofilează în industria construcțiilor, iar numărul tâmplarilor și dulgherilor crește rapid. Devine din ce în ce mai greu să găsim muncitori de încredere și cu experiență, dar cu puțină atenție putem distinge cu ușurință adevărații profesioniști de la „specialiști”.

Și anul acesta agendele profesioniștilor în industria construcțiilor se vor umple cu siguranță rapid, ceea ce înseamnă că cei care vor să construiască sau să modernizeze în următoarele luni trebuie să acționeze din timp.

Acest lucru este mai ales valabil în cazul lucrărilor de dimensiuni mari, cum ar fi acoperirea șarpantelor, deoarece dulgherii buni sunt plini de comenzi cu 3-4 luni înainte, iar timpul de așteptare poate să se extindă și cu jumătate de an. Pentru a evita surprizele ulterioare, cea mai bună tactică este să consultăm un expert deja din faza de proiectare, deoarece putem obține sfaturi utile privind paletamaterialelor folosite. De aceea, dacă nu am găsit încă dulgherul „potrivit” pentru execuția noului nostru acoperiș, să nu mai amânăm - graba strică treaba, deci nu ar trebui să regretăm decizia noastră mai târziu. Să luăm în considerare următoarele aspecte înainte de a plasa o comandă:

Are recomandări și referințe impozante

Dacă sunteți în căutarea unui tâmplar sau a unui dulgher, veți întâlni pe parcurs mii de site-uri și reclame, dar din păcate, în zilele de azi, o pagină web atrăgătoare nu înseamnă mult. Mai bine să vă interesați de la cercul de cunoștințe. Altfel, puteți căuta și pe Facebook în grupurile dedicate construcțiilor și renovărilor. Totuși, să ținem cont de faptul că în situația actuală a pieței, profesioniștii cu adevărat buni primesc cu ușurință proiecte noi, deoarece alții îi recomandă mereu. Când aveți deja persoana desemnată, dacă este posibil, să vizitați câteva dintre lucrările lor terminate, astfel încât să puteți verifica referințele personal. În mod ideal, un tâmplar care este mândru de munca sa va oferi acest lucru fără îndoieli.

Lucrează cu contract și factură

Deigur nu construim un acoperiș din hârtie, dar este foarte important ca actele specialistului să fie în regulă. Deși situația se îmbunătățește, există încă o mulțime de meseriași care lucrează "la negru" în industria construcțiilor autohtone. Meșterii de încredere și cu experiență, lucrează în cadrul unei afaceri. Putem verifica cu ușurință acest lucru în registrul online al companiei, unde putem vedea când a fost fondată compania și dacă numele și adresele se potrivesc cu informațiile primite.

În plus, facturarea ar trebui să fie de sine stătătoare. Să îi evităm pe cei a căror ofertă de preț precizează că își vor asuma lucrarea pentru o anumită sumă cu factură, dar mai ieftin fără ea. La prima vedere, ar putea fi atractiv să putem economisi suma de TVA, dar ulterior putem plăti sumă dublă sau triplă, din lipsa unei facturi, pentru că nu avem nicio dovadă de ce și cât am plătit. Este un plus dacă persoana nu insistă pe numerar, iar costurile le putem deconta prin transfer bancar, și în interesul nostru ar trebui să încheiem și un contract cu el, întrucât toate acestea reprezintă o garanție suplimentară.

Acest lucru este important din cauza garanției investiției noastre: în cazul subvențiilor și licitațiilor de stat, contractul și factura sunt elemente obligatorii!

Întocmește o ofertă de preț detaliată în scris

Dacă construim o casă nouă, tâmplarul poate calcula costurile preconizatepe baza proiectului de arhitectură. Însă în cazul renovării sau înlocuirii complete a unui acoperiș existent, este cu siguranță necesară realizarea unui releveu. Dacă antreprenorul susține că nu are timp să facă măsurători la fața locului, ci doar ne spune o sumă aproximativă pentru manoperă și materiale, să nu-l luăm în considerare. Oricum în timpul releveului la fața locului, pot fi dezvăluiți factori noi, de care nu am fost conștienți (de exemplu, starea căpriorilor sau distanța între ele nu este potrivită pentru învelitoarea selectată), aceștia pot provoca întreruperi în timpul execuției și cheltuieli suplimentare semnificative. Tâmplarii exigenți calculează doar după măsurătorile exacte a acoperișului, iar în oferta lor detaliază fazele individuale de lucru precum și materialele necesare, astfel încât clientul să obțină o imagine completă asupra distribuției costurilor.

Are gândire sistematică

Acoperirea casei nu este epuizat în măsura în care cineva poate stivui bine țiglele. În zilele noastre, acoperișurile contemporane includ și multe alte elemente suplimentare (de exemplu, membrană de acoperiș, izolație termică, sistem de jgheaburi, parazăpezi), așa că este recomandat să găsiți un tâmplar care cunoaște și aplică aceste tehnologii moderne, materii prime, și poate oferi o soluție completă, impecabilă și durabilă. Tâmplarul trebuie să abordeze toate aspectele menționate mai sus pe parcursul întâlnirii personale și a releveului realizat, și să răspundă la orice altă întrebare, astfel încât acoperișul să fie cu adevărat identic cu cel la care visăm.

Nu solicită plata în avans

Ținând cont de tot ceea ce s-a discutat mai sus, și dacă ați ajuns la punctul în care negociați un avans, sunt șanse mari că sunteți în mâini bune, dar în continuare să rămâneți atenți. Mulți pățesc că plătesc în avans sau o rată, iar apoi echipa dispare înainte de a termina proiectul. În cazul în care antreprenorul achiziționează materialele necesare, se plătește costul în avans, dar taxa de manoperă se plătește numai după finalizarea lucrărilor. Pentru a evita eventualele neînțelegeri, modalitatea de plată ar trebui specificat și în contract. Execuția unui acoperiș complet nu durează mai mult de 1 lună, iar un antreprenor căutat și cu experiență, trebuie să aibă atâta lichiditate încât să nu ceară o rată din manoperă.