Pe măsură ce mercurul termometrelor coboară, apreciem tot mai mult căldura de acasă. Iar pentru a nu resimți capriciile vremii nici în cele mai geroase zile, este important ca acoperișul să fie în cea mai bună formă și pe timp de iarnă. Să vedem cum putem asigura acest lucru!
Șarpanta și țiglele trebuie să reziste mulți ani, chiar generații, la condițiile meteo aspre. Din acest punct de vedere, iarna este o adevărată provocare pentru acestea. În mod ideal, nici gerul, nici zăpada abundentă și topirea ei nu deteriorează acoperișul, acesta îndeplinându-și perfect funcțiile de protecție și izolare termică. Dacă suntem precauți, verificăm periodic acoperișul prin inspecție vizuală și ne îngrijim de el cu atenția cuvenită. Astfel, va supraviețui acestei perioade fără a se deteriora, chiar și sub un strat gros de zăpadă. Fără a fi nevoie să îl verificăm frecvent, să ne urcăm pe acesta la temperaturi sub zero grade, vom ști că își face treaba în mod fiabil.
Fulgii de zăpadă cad, țiglele rămân pe poziție
Pentru protejarea familiei, a mediului înconjurător și, nu în ultimul rând, a acoperișului, este recomandat să ne gândim la instalarea unor elemente de siguranță. Printre acestea se numără, de exemplu, grilajele metalice parazăpadă, care la noi se văd încă relativ rar pe acoperișuri, deși sunt foarte utile. Rolul lor este de a împiedica căderea masei compacte de zăpadă acumulată la streașină, eliminând astfel una dintre cele mai frecvente surse de accidente de iarnă.
În țara noastră, cele mai răspândite tipuri de parazăpezi sunt consolele metalice parazăpadă, care asigură reținerea și fragmentarea zăpezii, deși acestea nu pot înlocui întotdeauna grilajele parazăpadă. Consolele metalice parazăpadă trebuie agățate de partea superioară a țiglei. Cantitatea necesară trebuie dimensionată în funcție de geometria acoperișului (de exemplu, unghiul de înclinare) și de încărcarea de zăpadă de referință, aceasta din urmă fiind influențată de amplasarea geografică, altitudine etc. Pe suprafețe mai mari de acoperiș, pe acoperișurile care se extind spre zone aglomerate de trotuar, precum în cazul unor cantități semnificative de zăpadă, poate fi justificată (ba chiar în anumite cazuri obligatorie) utilizarea grilajelor parazăpadă. Elementele de fixare ale acestora sunt montate pe o scândură tăiată la dimensiune, integrată între șipci.
În cazul acoperișurilor noi, instalarea grilajelor parazăpadă este relativ ușoară, deoarece acestea pot fi integrate simplu în timpul montajului. Dacă până acum nu ne-am gândit la acest aspect sau ne-am mutat recent într-o casă existentă, ar trebui să verificăm rapid protecția anti-zăpadă a acoperișului! Consolele parazăpadă se pot instala și ulterior, însă este esențial să încredințăm această sarcină unui specialist, pentru a evita deteriorarea structurii acoperișului în timpul procesului.
Curățenie de iarnă în loc de cea de primăvară
Mulți asociază curățarea sistemului de jgheaburi cu lucrările de primăvară din jurul casei, însă ar trebui să o efectuăm și înainte de venirea iernii. Frunzele căzute toamna sau împrăștiate de furtunile de vară pot înfunda jgheaburile, împiedicând evacuarea corespunzătoare a zăpezii și gheții topite de pe acoperiș.
Merită să verificăm dacă există copaci lângă casă ale căror ramuri atârnă peste acoperiș sau se extind spre acesta. Se poate întâmpla ca zăpada să înghețe pe ramuri, care, sub greutate, să se rupă, provocând astfel pagube semnificative. Aceste ramuri ar trebui îndepărtate înainte de venirea iernii. La fel ca în cazul curățării jgheaburilor, și pentru această lucrare este recomandabil să angajăm un specialist, deoarece pe lângă competență, trebuie luat în considerare și că lucrul la înălțime necesită măsuri adecvate de siguranță.
Să lăsăm deoparte uneltele, să luăm creioanele!
Iarna nu este tocmai potrivită pentru efectuarea lucrărilor de învelire. La casele nou construite, trebuie să ne străduim ca imobilul să fie acoperit înainte de sosirea vremii reci și a ninsorilor, protejându-l astfel nu numai de umezeală, dar și de daunele cauzate de îngheț. Dacă dorim să renovăm sau să înlocuim acoperișul existent, nu este recomandat să planificăm lucrările pe timpul iernii. Deși în ultimii ani am avut ierni relativ blânde, nu trebuie să ne bazăm pe asta, deoarece în orice moment ne putem confrunta cu o cădere masivă de precipitații. În cazul acesta, putem ajunge într-o situație dificilă, deoarece din cauza condițiilor meteorologice, finalizarea acoperișului ar putea fi amânată pentru câteva săptămâni sau luni, timp în care clădirea rămâne neprotejată. Acest lucru ar putea duce la deteriorarea plafonului, a pereților și a mobilierului.
În schimb, lunile de iarnă oferă o perioadă perfectă pentru proiectare!
Un acoperiș se alege pentru o viață, deci este o decizie importantă. Drept urmare ar trebui să acordăm suficient timp pentru a explora subiectul în detaliu. Să ne gândim ce tip de învelitoare ne dorim din punct de vedere estetic și să ne informăm despre cele mai noi tehnologii și materiale. Merită să căutăm deja în această perioadă un montator pentru lucrarea ce urmează a fi efectuată, deoarece agendele specialiștilor sunt pline cu luni înainte. Să ne informăm, de asemenea, despre posibilitățile moderne de izolare termică, despre realizarea stratificației corespunzătoare, cu care ne putem crește confortul în timp ce reducem factura de încălzire. Este important de menționat că pentru a menține valoarea proprietății, este indicat să urmărim prevederile energetice actuale.
Multe dintre aceste informații pot fi găsite pe pagina noastră. Cu sfaturile disponibile, putem alege, printre altele, țiglele și sistemul de învelitoare care se potrivesc cel mai bine nevoilor noastre, precum și descrieri detaliate despre noile produse și inovații. Cu ajutorul calculatorului ușor de utilizat, putem estima din timp ce investiție va implica proiectul. Astfel, când zăpada se va topi și vor apărea primele raze de soare de primăvară, vom putea începe cu încredere construirea acoperișului, iar iarna următoare ne vom bucura deja de căldura căminului nou sau reînnoit.